top of page

ΜΑΘΕΤΕ από τι είναι φτιαγμένα τα υφάσματα για το εξωτερικό κάθετο σύστημα σκίασης!

Το εξωτερικό κάθετο σύστημα σκίασης με ύφασμα αντιστέκεται πολύ καλά στον ήλιο, τον άνεμο, τη βροχή και τον παγετό. Αυτό οφείλεται κυρίως στο υλικό από το οποίο κατασκευάζεται. Ενώ τα ρολά οθόνης από γυαλί ή ίνες πολυεστέρα επικαλυμμένα με ένα στρώμα PVC έχουν καθοριστική θέση στην αγορά, μπορείτε επίσης να βρείτε υφασμάτινα ρολά χωρίς PVC. Ας συζητήσουμε το υλικό που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό κάθετο σύστημα σκίασης με περισσότερες λεπτομέρειες..


Αρχικές οθόνες: πολυεστερική ίνα + PVC


Οι αρχικές εξωτερικές οθόνες κλωστοϋφαντουργίας (που αναφέρονται επίσης ως «κάθετες οθόνες» σε ένα σημείο) είναι κατασκευασμένες από ένα ύφασμα που ονομάζεται οθόνη. Από εδώ προέρχεται επίσης η λέξη "οθόνη" στην οθόνη υφασμάτων.


Η βάση αυτού του υφάσματος είναι ίνες πολυεστέρα (PES) επικαλυμμένες με στρώμα PVC. Η οθόνη υφαίνεται πρώτα από γυμνές ίνες PES και στη συνέχεια επικαλύπτεται με πολυβινυλοχλωρίδιο μαλακωμένο από PVC. Συνεπώς, η τελική οθόνη μοιάζει σχεδόν με μια συμπαγή επιφάνεια, καθώς οι περισσότερες ραφές στο υφαντό ύφασμα είναι βαμμένες και δεν φαίνονται.


Στη γκάμα μας, μπορείτε να βρείτε αυτό το είδος υφάσματος με την εμπορική ονομασία Soltis. Συγκεκριμένα, προσφέρουμε τον τύπο Soltis Perform 92, ο οποίος περιγράφεται από τον κατασκευαστή Serge Ferrari ως την υφασμάτινη οθόνη με τις καλύτερες ιδιότητες θερμικής ρύθμισης στην γκάμα της. Ωστόσο, η εταιρεία παράγει και άλλους τύπους, όπως τα Horizon 86, Harmony 88, Master 99 και Opaque B92. Μην ξεγελιέστε από τους αριθμούς - δεν υποδηλώνουν τη διαπερατότητα του υφάσματος, είναι απλώς ένα όνομα προϊόντος.


Κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ινών πολυεστέρα:


+ Δοκιμασμένο στο χρόνο για δεκαετίες

+ Πολύ ανθεκτικό στα σχισίματα

+ Πολύ ελαστικό, τεντώνεται/συρρικνώνεται ελαφρώς με προσπάθεια και μετά επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα


- Λιγότερο ανθεκτικό σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες

- Έχει ελαφρώς μικρότερη διάρκεια ζωής από το fiberglass
Υφάσματα από υαλοβάμβακα επικαλυμμένα με PVC


Οι οθόνες από υαλοβάμβακα επικαλυμμένες με έγχρωμο στρώμα PVC και είναι επίσης δημοφιλείς σήμερα. Σε αυτή την περίπτωση, οι μεμονωμένες ίνες επικαλύπτονται πριν από την ύφανση, μετά την οποία το ύφασμα δεν επεξεργάζεται περαιτέρω. Η τελική οθόνη είναι επομένως περισσότερο σαν ένα πυκνό πλέγμα και τα μικροσκοπικά τμήματα πλέγματος λάμπουν.


Στη γκάμα μας, μπορείτε να βρείτε αυτό το είδος υφάσματος με την εμπορική ονομασία Sergé και παρέχεται από την εταιρεία Helioscreen. Συγκεκριμένα, προσφέρουμε τον τύπο Sergé 3%. Η Helioscreen προσφέρει επίσης υφάσματα από υαλοβάμβακα με επίστρωση PVC που ονομάζονται Scala και Staccato.


Τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του υαλοβάμβακα


+ Πολύ ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες

+ Μη εύφλεκτο

+ Ελαφρώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις ίνες πολυεστέρα


- Είναι πιο εύθραυστο από τον πολυεστέρα

- Όχι τόσο ελαστικό
Fiberglass χωρίς PVC


Η ανάπτυξη των υφασμάτων οθόνης προχωρά συνεχώς, γι 'αυτό σήμερα θα βρείτε επίσης, για παράδειγμα, υφάσματα που ονομάζονται Screen Nature. Αυτά είναι κατασκευασμένα από 100% fiberglass και δεν είναι πλέον επικαλυμμένα. Δεν περιέχουν PVC, πολυεστέρα ή αλογόνα και ως εκ τούτου είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.


Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το στρώμα PVC στις οθόνες υφασμάτων είναι ένας βασικός παράγοντας που αυξάνει την ανθεκτικότητα και τη μακροζωία του προϊόντος. Ως εκ τούτου, είμαστε περίεργοι να δούμε πώς τα υφάσματα της φύσης θα αντέξουν στην πράξη, ειδικά σε σκληρές κλιματολογικές συνθήκες. Δεν θα τα βρείτε ακόμα στη γκάμα μας.


Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές υφασμάτων για περσίδες οθόνης έχουν πειραματιστεί και με άλλα υλικά, όπως τα ακρυλικά υφάσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τέντες, για παράδειγμα. Ωστόσο, δεν έχουν κάνει ακόμη σημαντική πρόοδο.


Τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η διαπερατότητα και ο παράγοντας ανοιχτότητας


Εάν επιλέγετε κλωστοϋφαντουργική οθόνη και δεν ξέρετε αν θα επιλέξετε γυαλί ή ίνες πολυεστέρα, να είστε σίγουροι ότι οι πραγματικές διαφορές μεταξύ των δύο είναι ελάχιστες. Η υφασμάτινη οθόνη είναι πολύ ανθεκτική και στις δύο περιπτώσεις, η μόνη αισθητή διαφορά είναι στο σχέδιο, με την υφασμάτινη οθόνη PES να σχηματίζει μια πιο συμπαγή επιφάνεια και τις οθόνες από ίνες γυαλιού να μοιάζουν περισσότερο με ύφασμα.


Μια πολύ πιο σημαντική παράμετρος κατά την επιλογή μιας κλωστοϋφαντουργικής οθόνης, για παράδειγμα, είναι η διαπερατότητα φωτός του υφάσματος, η οποία καθορίζει πόσο σκουραίνει το τυφλό.


  • Τα ισχυρότερα υφάσματα συσκότισης έχουν μετάδοση 0 %,

  • Έντονα σκουρόχρωμα υφάσματα από 1 % έως 22 %,

  • Και ελαφρώς σκουρόχρωμα υφάσματα από 23 % έως 40 %

Ο παράγοντας ανοιχτότητας, ο οποίος καθορίζει πόσο καλά μπορείτε να δείτε μέσα από τα τυφλά, είναι επίσης μια σημαντική παράμετρος. Όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής, τόσο καλύτερη είναι η προβολή. Ο συντελεστής ανοιχτότητας είναι συνήθως μεταξύ ενός και δέκα τοις εκατό.


Πηγή άρθρου: Miloslav Matoušek.

0 Σχόλια

Comments


bottom of page