top of page

Πλήρης οδηγός: Πως να επιλέξετε την κατάλληλη οθόνη εξωτερικού κάθετου συστήματος σκίασης!

Όταν επιλέγετε μια εξωτερική οθόνη με ύφασμα, επιλέγετε τον τύπο, το ύφασμα και τις μεθόδους ελέγχου. Μάθετε ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε λύσης.


Οι εξωτερικές οθόνες υφασμάτων πωλούνται από πολλές εταιρείες με διαφορετικά ονόματα όπως οθόνες ή περσίδες οθόνης κτλ. Ωστόσο, είναι πάντα το ίδιο προϊόν - μια ανθεκτική υφασμάτινη οθόνη, συνήθως κατασκευασμένη από υαλοβάμβακα ή ίνες πολυεστέρα με επίστρωση PVC, η οποία είναι ιδανική για εξωτερική σκίαση σπιτιών, κτιρίων, γραφείων και πέργκολες κήπου.


1. Επιλέγοντας τον τύπο της κλωστοϋφαντουργικής οθόνης


Ακόμη και με την πρώτη ματιά, οι εξωτερικές οθόνες υφασμάτων διαφέρουν στον τρόπο καθοδήγησης. Οι επιλογές έχουν ως εξής:


  • οθόνες καθοδηγούμενες από κορδόνια,

  • οθόνες καθοδηγούμενες από οδηγούς,

  • και τις ισχυρότερες οθόνες, οι οποίες ονομάζονται Zipscreens.


Οι οθόνες που καθοδηγούνται από κορδόνια είναι απλές οθόνες υφασμάτων που εκτείνονται μεταξύ του επάνω κουτιού και του κάτω προφίλ. Το κάτω προφίλ καθοδηγείται στις πλευρές από κορδόνια από ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτός ο τύπος οθόνης έχει μόνο χαμηλή αντίσταση ανέμου, επειδή τα κορδόνια είναι αγκυροβολημένα σε δύο μόνο σημεία (πάνω και κάτω), πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχετικά χαλαρά και ισχυρότεροι άνεμοι θα τα σπάσουν. Το κύριο πλεονέκτημα είναι η χαμηλότερη τιμή.


Οι οθόνες που έχουν ένα προφίλ κάτω με τους οδηγούς να είναι σταθερά συνδεδεμένοι με το κτίριο, αντιστέκονται σημαντικά στον άνεμο. Και πάλι, το ύφασμα δεν είναι σταθερά αγκυρωμένο σε όλο το μήκος του και πάλι απλώνεται μόνο μεταξύ του κάτω προφίλ και του πάνω κουτιού. Ωστόσο, το κάτω προφίλ καθοδηγείται με ασφάλεια στα σταθερά αγκυρωμένα προφίλ.


Οι πιο ανθεκτικές οθόνες ονομάζονται zipscreen. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ένα φερμουάρ συγκολλημένο σε όλο το μήκος της υφαντικής οθόνης το οποίο χρησιμεύει για τη σταθερή σύνδεση του υφάσματος με τους οδηγούς. Ακόμη και ισχυροί άνεμοι δεν μπορούν να το καταστρέψουν. Συνεπώς, τα zipscreen αντέχουν στον άνεμο τέλεια, ακόμη καλύτερα και από τις εξωτερικές περσίδες.


Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε μόνο τα πιο ανθεκτικά zipscreen, δηλαδή τις οθόνες υφασμάτων ZIP100 και ZIP135.


Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το σχήμα του πάνω κουτιού που ταιριάζει με την οθόνη υφάσματος, η οποία μπορεί να βρεθεί σε ημικυκλικές ή ορθογώνιες εκδόσεις. Οι αρχιτέκτονες συνιστούν να ταιριάξετε το σχήμα του κουτιού με το σχήμα του περβάζι ή των κουφωμάτων. Επομένως, επιλέξτε ένα τετράγωνο κουτί για περβάζια με αιχμηρές άκρες και ένα μισό στρογγυλό κουτί για στρογγυλεμένα μαρσπιέ.2. Επιλέγοντας το ύφασμα


Εάν έχετε επιλέξει τον τύπο υφαντικής οθόνης, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε το ύφασμα. Υπάρχουν πολλά υφάσματα στην αγορά, πιο συχνά κατασκευασμένα από πολυεστέρα ή υαλοβάμβακα επικαλυμμένα με στρώμα PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο).


Οι ίνες πολυεστέρα είναι ελαστικές και πολύ ανθεκτικές στα σχισίματα. Από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο ανθεκτικές σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Στη γκάμα μας, αυτός ο τύπος υφάσματος αντιπροσωπεύεται από τον κατασκευαστή Serge Ferrari και το Soltis Perform 92. Το ύφασμα λειτουργεί περισσότερο σαν μια συμπαγής επιφάνεια, καθώς αρχικά υφαίνεται και στη συνέχεια σφραγίζεται με PVC.


Το Fiberglass, αντίθετα, είναι λιγότερο ελαστικό και εύθραυστο. Από την άλλη, αντέχει πολύ στις υψηλές θερμοκρασίες και έχει ελαφρώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στη γκάμα μας, αυτός ο τύπος υφάσματος αντιπροσωπεύεται από τον κατασκευαστή Helioscreen και το ύφασμά του Sergé 3%. Το ύφασμα λειτουργεί περισσότερο σαν υφαντό ύφασμα επειδή οι ίνες σφραγίζονται πρώτα με PVC και στη συνέχεια υφαίνονται μαζί.


Στην πράξη, ο πολυεστέρας και οι ίνες γυαλιού έχουν πολύ παρόμοιες ιδιότητες εκτός από την εμφάνιση, επομένως είναι πιο σημαντικό να παρακολουθείτε τις παραμέτρους:

  • Η διαπερατότητα δείχνει την ποσότητα φωτός που αφήνει ένα ύφασμα σε ένα δωμάτιο

  • Ο παράγοντας ανοιχτότητας καθορίζει πόσο καλά μπορείτε να δείτε μέσα από το ύφασμα

  • Η απορρόφηση και η αντανάκλαση δείχνουν την ποσότητα φωτός που απορροφά και αντανακλά ένα ύφασμα

  • Χρώμα υφάσματος, το οποίο έχει μεγάλη επίδραση σε όλους τους παράγοντες που αναφέρονται


Διαπερατότητα


Η διαπερατότητα ενός υφάσματος καθορίζεται από τον τύπο και το χρώμα του (για παράδειγμα, τα σκούρα υφάσματα τείνουν να μεταδίδουν λιγότερο φως από τα ανοιχτόχρωμα υφάσματα). Συνήθως κυμαίνεται από 0 έως 40%, με τη μετάδοση 0% να δημιουργεί απόλυτο σκοτάδι σε ένα δωμάτιο. Τα υφάσματα με 0% διαπερατότητα ονομάζονται υφάσματα συσκότισης.


Τα υφάσματα με μεταδόσεις μεταξύ 1 και 22% θεωρούνται γενικά έντονα σκουρόχρωμα και υφάσματα με διαπερατότητες 23-40% θεωρούνται ελαφρώς σκουρόχρωμα.


Συντελεστής ανοιχτότητας


Ο συντελεστής ανοιχτότητας κυμαίνεται συνήθως από 1 έως 10 %. Όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής ανοιχτότητας, τόσο καλύτερα μπορείτε να δείτε μέσα από το ύφασμα. Από την άλλη, σημαίνει ότι το ύφασμα έχει κατώτερες μονωτικές ιδιότητες και αφήνει περισσότερη θερμότητα και φως.


Απορρόφηση και αντανάκλαση


Αυτός ο παράγοντας επηρεάζεται περισσότερο από το χρώμα. Είναι ένας απλός νόμος της φυσικής ότι τα ανοιχτόχρωμα υφάσματα απορροφούν λιγότερο φως και αντανακλούν περισσότερο, ενώ τα σκούρα υφάσματα απορροφούν περισσότερο φως και αντανακλούν λιγότερο.


Χρώμα


Το ύφασμα για τις οθόνες διατίθεται σε πολλά χρώματα, προσφέρουμε 16 βασικά χρώματα και περισσότερα κατόπιν αιτήματος. Και πάλι, ωστόσο, σημειώστε ότι το χρώμα του υφάσματος επηρεάζει, για παράδειγμα, τη μετάδοση ή την απορρόφηση θερμότητας, οπότε εκτός από το σχέδιο, εξετάστε αυτές τις παραμέτρους για το χρώμα - η ίδια υφαντική οθόνη σε λευκό και μαύρο θα διαφέρει σε μεγάλο βαθμό στις ιδιότητές του.


Επιπλέον, ορισμένα υφάσματα (για παράδειγμα, Sergé 3%) είναι υφαντά από ίνες δύο διαφορετικών χρωμάτων. Το πιο σκούρο χρώμα μπορεί να είναι πιο κυρίαρχο στη μία πλευρά και το πιο ανοιχτό χρώμα στην άλλη. Τα χρώματα των υφασμάτων στις οθόνες μπορούν να ανταλλαχθούν κατόπιν αιτήματος του πελάτη, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ποιο χρώμα θέλετε εξωτερικά και ποιο εσωτερικά.3. Επιλογή της μεθόδου ελέγχου


Υπάρχουν τρεις βασικές επιλογές ελέγχου για να διαλέξετε.


Το παλαιότερο και φθηνότερο είναι το χειροκίνητο χειριστήριο με κορδόνι ή ιμάντα. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος είναι ήδη σε παρακμή και οι κατασκευαστές κλίνουν περισσότερο προς τον έλεγχο του κινητήρα. Το κύριο μειονέκτημα του χειροκίνητου ελέγχου είναι ότι ο εγκαταστάτης πρέπει να τρυπήσει τον τοίχο ή το παράθυρο για να μπει το κορδόνι ή ο ιμάντας στο δωμάτιο.


Ένας πιο βολικός τρόπος ελέγχου των υφαντικών οθονών μπορεί να αποκτηθεί με τη μορφή ενός κουμπιού στον τοίχο ή ενός τηλεχειριστηρίου. Σε αυτή την περίπτωση, ένας κινητήρας τοποθετείται στον άξονα και εξασφαλίζει την κίνηση του τυφλού.


Πατώντας τα κουμπιά στον πίνακα ή στο χειριστήριο μπορείτε να ανεβάσετε ή να κατεβάσετε τις οθόνες υφασμάτων. Εάν συνδέσετε το χειριστήριο σε πολλές οθόνες ταυτόχρονα, μπορείτε να τις ελέγξετε όλες στο σπίτι (ή σε ολόκληρο τον όροφο ενός κτιρίου γραφείων, για παράδειγμα) με ένα κουμπί.


Το Smart Home είναι η πιο προηγμένη μέθοδος ελέγχου. Με το Smart Home, μπορείτε να ελέγχετε από απόσταση όχι μόνο τις κλωστοϋφαντουργικές οθόνες, αλλά και, για παράδειγμα, τη θέρμανση, τον φωτισμό ή τις γκαραζόπορτες. Σε αυτήν την περίπτωση, οι οθόνες υφασμάτων ελέγχονται από ηλεκτρικούς κινητήρες που είναι συνδεδεμένοι στην οικιακή μονάδα ελέγχου. Μπορείτε να συνδεθείτε σε αυτό μέσω του smartphone, του tablet ή του υπολογιστή σας, για παράδειγμα, και στη συνέχεια να ελέγξετε τις οθόνες από αυτές τις συσκευές. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον έλεγχο σύμφωνα με προκαθορισμένα σενάρια.


Συνιστούμε να αγοράζετε αισθητήρες ανέμου και ήλιου για τις οθόνες υφασμάτων, οι οποίες θα τις τραβούν προς τα κάτω όταν ο ήλιος λάμπει ή, αντιστρόφως, θα τους τραβήξουν προς τα πάνω σε ισχυρούς ανέμους για να αποφευχθούν ζημιές.Πηγή άρθρου: Lukáš Musil.


0 Σχόλια

댓글


bottom of page