Πλήρης οδηγός: Πως να επιλέξετε την κατάλληλη οθόνη εξωτερικού κάθετου συστήματος σκίασης!

Όταν επιλέγετε μια εξωτερική οθόνη με ύφασμα, επιλέγετε τον τύπο, το ύφασμα και τις μεθόδους ελέγχου. Μάθετε ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε λύσης.


Οι εξωτερικές οθόνες υφασμάτων πωλούνται από πολλές εταιρείες με διαφορετικά ονόματα όπως οθόνες ή περσίδες οθόνης κτλ. Ωστόσο, είναι πάντα το ίδιο προϊόν - μια ανθεκτική υφασμάτινη οθόνη, συνήθως κατασκευασμένη από υαλοβάμβακα ή ίνες πολυεστέρα με επίστρωση PVC, η οποία είναι ιδανική για εξωτερική σκίαση σπιτιών, κτιρίων, γραφείων και πέργκολες κήπου.


1. Επιλέγοντας τον τύπο της κλωστοϋφαντουργικής οθόνης


Ακόμη και με την πρώτη ματιά, οι εξωτερικές οθόνες υφασμάτων διαφέρουν στον τρόπο καθοδήγησης. Οι επιλογές έχουν ως εξής:


  • οθόνες καθοδηγούμενες από κορδόνια,

  • οθόνες καθοδηγούμενες από οδηγούς,

  • και τις ισχυρότερες οθόνες, οι οποίες ονομάζονται Zipscreens.


Οι οθόνες που καθοδηγούνται από κορδόνια είναι απλές οθόνες υφασμάτων που εκτείνονται μεταξύ του επάνω κουτιού και του κάτω προφίλ. Το κάτω προφίλ καθοδηγείται στις πλευρές από κορδόνια από ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτός ο τύπος οθόνης έχει μόνο χαμηλή αντίσταση ανέμου, επειδή τα κορδόνια είναι αγκυροβολημένα σε δύο μόνο σημεία (πάνω και κάτω), πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχετικά χαλαρά και ισχυρότεροι άνεμοι θα τα σπάσουν. Το κύριο πλεονέκτημα είναι η χαμηλότερη τιμή.


Οι οθόνες που έχουν ένα προφίλ κάτω με τους οδηγούς να είναι σταθερά συνδεδεμένοι με το κτίριο, αντιστέκονται σημαντικά στον άνεμο. Και πάλι, το ύφασμα δεν είναι σταθερά αγκυρωμένο σε όλο το μήκος του και πάλι απλώνεται μόνο μεταξύ του κάτω προφίλ και του πάνω κουτιού. Ωστόσο, το κάτω προφίλ καθοδηγείται με ασφάλεια στα σταθερά αγκυρωμένα προφίλ.


Οι πιο ανθεκτικές οθόνες ονομάζονται zipscreen. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ένα φερμουάρ συγκολλημένο σε όλο το μήκος της υφαντικής οθόνης το οποίο χρησιμεύει για τη σταθερή σύνδεση του υφάσματος με τους οδηγούς. Ακόμη και ισχυροί άνεμοι δεν μπορούν να το καταστρέψουν. Συνεπώς, τα zipscreen αντέχουν στον άνεμο τέλεια, ακόμη καλύτερα και από τις εξωτερικές περσίδες.


Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε μόνο τα πιο ανθεκτικά zipscreen, δηλαδή τις οθόνες υφασμάτων ZIP100 και ZIP135.


Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το σχήμα του πάνω κουτιού που ταιριάζει με την οθόνη υφάσματος, η οποία μπορεί να βρεθεί σε ημικυκλικές ή ορθογώνιες εκδόσεις. Οι αρχιτέκτονες συνιστούν να ταιριάξετε το σχήμα του κουτιού με το σχήμα του περβάζι ή των κουφωμάτων. Επομένως, επιλέξτε ένα τετράγωνο κουτί για περβάζια με αιχμηρές άκρες και ένα μισό στρογγυλό κουτί για στρογγυλεμένα μαρσπιέ.2. Επιλέγοντας το ύφασμα


Εάν έχετε επιλέξει τον τύπο υφαντικής οθόνης, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε το ύφασμα. Υπάρχουν πολλά υφάσματα στην αγορά, πιο συχνά κατασκευασμένα από πολυεστέρα ή υαλοβάμβακα επικαλυμμένα με στρώμα PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο).


Οι ίνες πολυεστέρα είναι ελαστικές και πολύ ανθεκτικές στα σχισίματα. Από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο ανθεκτικές σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Στη γκάμα μας, αυτός ο τύπος υφάσματος αντιπροσωπεύεται από τον κατασκευαστή Serge Ferrari και το Soltis Perform 92. Το ύφασμα λειτουργεί περισσότερο σαν μια συμπαγής επιφάνεια, καθώς αρχικά υφαίνεται και στη συνέχεια σφραγίζεται με PVC.


Το Fiberglass, αντίθετα, είναι λιγότερο ελαστικό και εύθραυστο. Από την άλλη, αντέχει πολύ στις υψηλές θερμοκρασίες και έχει ελαφρώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στη γκάμα μας, αυτός ο τύπος υφάσματος αντιπροσωπεύεται από τον κατασκευαστή Helioscreen και το ύφασμά του Sergé 3%. Το ύφασμα λειτουργεί περισσότερο σαν υφαντό ύφασμα επειδή οι ίνες σφραγίζονται πρώτα με PVC και στη συνέχεια υφαίνονται μαζί.


Στην πράξη, ο πολυεστέρας και οι ίνες γυαλιού έχουν πολύ παρόμοιες ιδιότητες εκτός από την εμφάνιση, επομένως είναι πιο σημαντικό να παρακολουθείτε τις παραμέτρους:

  • Η διαπερατότητα δείχνει την ποσότητα φωτός που αφήνει ένα ύφασμα σε ένα δωμάτιο

  • Ο παράγοντας ανοιχτότητας καθορίζει πόσο καλά μπορείτε να δείτε μέσα από το ύφασμα

  • Η απορρόφηση και η αντανάκλαση δείχνουν την ποσότητα φωτός που απορροφά και αντανακλά ένα ύφασμα

  • Χρώμα υφάσματος, το οποίο έχει μεγάλη επίδραση σε όλους τους παράγοντες που αναφέρονται