top of page

Ποιες είναι οι διαφορές του κάθετου συστήματος σκίασης με ΖΙΠ έναντι συμβατικών εξωτερικών ρολών;

Το εξωτερικό κάθετο σύστημα σκίασης με ΖΙΠ εξακολουθεί να είναι ένα σχετικά νέο πράγμα στην εξωτερική σκίαση. Διαβάστε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ρολά από αλουμίνιο ή πλαστικό. Θα σας συμβουλεύσουμε επίσης τι να σκεφτείτε όταν επιλέγετε ένα.



Συμβατικά εξωτερικά ρολά


Τα συμβατικά εξωτερικά ρολά είναι κατασκευασμένα από καλά συνδεδεμένα πηχάκια αλουμινίου (ή πλαστικού). Το πλαστικό είναι φθηνότερο, αλλά και πιο εύθραυστο και λιγότερο ανθεκτικό. Τα ρολά αλουμινίου, ιδανικά σε μονωμένη έκδοση, είναι σαφώς καλύτερη λύση.


1) Διατηρούν τη θερμότητα έξω και μπορούν να διαχειριστούν τον άνεμο


Τα εξωτερικά ρολά (ειδικά αυτά από αλουμίνιο) έχουν εξαιρετικές θερμομονωτικές ιδιότητες. Όταν είναι κλειστό, δημιουργείται ένα φράγμα που δεν θα αφήσει τη ζέστη το καλοκαίρι ή το κρύο το χειμώνα να φτάσει στο τζάμι του παραθύρου (και επομένως στο εσωτερικό). Ένα ανοιχτόχρωμο ρολό, για παράδειγμα, αφήνει μόνο το 2,6% της ενέργειας του ήλιου στο δωμάτιο όταν τραβιέται.

Επιπλέον, τα ρολά είναι τόσο σκληρά που αντέχουν ακόμη και πολύ δυνατούς ανέμους. Ταυτόχρονα, είναι ήσυχα γιατί ο αέρας δεν ενοχλεί τα καλά συνδεδεμένα πηχάκια.


2) Λειτουργεί ως χαρακτηριστικό ασφαλείας και φράγμα θορύβου


Ένα τραβηγμένο ρολό αλουμινίου μονώνει επίσης καλά τον θόρυβο και δυσκολεύει τους κλέφτες να έχουν πρόσβαση τη νύχτα ή όταν λείπετε. Υπάρχει επίσης μια κλειδαριά στην κάτω ράγα που κλειδώνει το ρολό έτσι ώστε να μην μπορεί να τραβηχτεί με δύναμη προς τα πάνω.

Εάν ζείτε σε πολυσύχναστο δρόμο ή έχετε παράθυρα με θέα σε πολυσύχναστο πεζοδρόμιο, τα ρολά αλουμινίου θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη ηρεμία και ιδιωτικότητα.




3) Θα σκοτεινιάσει εντελώς το δωμάτιο και θα εμποδίσει τη θέα προς τα έξω


Ένα πλεονέκτημα για κάποιους ή ένα μειονέκτημα για άλλους - τα κλειστά ρολά δημιουργούν σχεδόν απόλυτο σκοτάδι στο δωμάτιο. Θα το εκτιμήσετε τη νύχτα ή το βράδυ, αν θέλετε ιδιωτικότητα. Οι άνθρωποι που πρέπει να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ των νυχτερινών βάρδιων συχνά πηγαίνουν για ρολά.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να δείτε μέσα από κλειστά ρολά, κάτι που μπορεί να είναι καταθλιπτικό για μερικούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνθρωποι τείνουν στη συνέχεια να μην χρησιμοποιούν τα ρολά, παρά τη θερμότητα που εισέρχεται στο δωμάτιο.


Εξωτερικό κάθετο σύστημα σκίασης με ΖΙΠ


Το εξωτερικό σύστημα σκίασης με ΖΙΠ κατασκευάζεται συνήθως από δύο τύπους υφάσματος:


  • ίνες πολυεστέρα – λειτουργεί ως συμπαγής επιφάνεια, το ύφασμα πρώτα υφαίνεται και στη συνέχεια επικαλύπτεται με ένα προστατευτικό στρώμα PVC

  • και υαλοβάμβακα – που θυμίζει ύφασμα ή πυκνό πλέγμα, οι μεμονωμένες ίνες επεξεργάζονται πρώτα με PVC και στη συνέχεια υφαίνονται.

1) Εσείς επιλέγετε το επίπεδο συσκότισης


Σε σύγκριση με τα συμβατικά ρολά, μπορείτε να επιλέξετε το επίπεδο συσκότισης επιλέγοντας το ύφασμα. Τα ρολά συσκότισης είναι τα πιο αποτελεσματικά, σε απόχρωση εξίσου καλά με τα συμβατικά ρολά αλουμινίου και δημιουργούν απόλυτο σκοτάδι ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν όμως και βαριά και ελαφριά υφάσματα συσκότισης που αφήνουν λίγο φως να περάσει.

Η θερμική μετάδοση εξαρτάται και από το χρώμα του υφάσματος. Τα ελαφρύτερα υφάσματα τείνουν να αντανακλούν τη θερμότητα, ενώ τα πιο σκούρα την απορροφούν. Ωστόσο, δεν αντανακλούν φυσικά τόσο μεγάλη ενέργεια του ήλιου όσο το αλουμίνιο.

Πιθανώς το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των οθονών είναι ότι μπορείτε να δείτε έξω ακόμα και με κλειστά παντζούρια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εξωτερικές υφασμάτινες οθόνες είναι πολύ δημοφιλείς και δροσίζουν ή σκιάζουν ευχάριστα τον χώρο, αλλά ταυτόχρονα δεν σας στερούν τη θέα στον κήπο ή την εξοχή.




2) Μπορείτε να αερίζετε τον χώρο σας χωρίς να αφήνετε έντομα να εισέλθουν


Εάν έχετε συνηθίσει να έχετε τα παράθυρά σας μισάνοιχτα για αερισμό, εισέρχεται περισσότερος αέρας στο δωμάτιο μέσω των σήτων παρά μέσω των συμβατικών ρολών. Επιπλέον, λειτουργούν και ως προστασία από τα έντομα.

Όσον αφορά την αντίσταση των οθονών στον αέρα, αυτή εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο λειτουργίας τους. Τα καλωδιακά αντιστέκονται λιγότερο στον άνεμο, ενώ τα φερμουάρ με πλάτος έως και 1,6 μέτρα μπορούν να αντέξουν ταχύτητες ανέμου έως και 88 km/h.


3) Είναι διακριτικά και σκιάζουν μεγαλύτερες περιοχές


Τα ρολά οθόνης είναι πολύ δημοφιλή στους αρχιτέκτονες επειδή είναι λιγότερο ενοχλητικά, πιο ζεστά και πιο άνετα από τα ρολά αλουμινίου. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε δίχρωμες οθόνες, όπου το εσωτερικό και το εξωτερικό του υφάσματος έχουν διαφορετικό χρώμα. Αυτό διευκολύνει την αντιστοίχιση τους με το εσωτερικό και το εξωτερικό.


Η τοποθέτηση και ο έλεγχος των ρολών κοστίζει το ίδιο


Όσον αφορά την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης, δεν διαφέρουν σημαντικά. Και οι δύο τύποι ρολών χρειάζονται ένα κουτί στο οποίο τυλίγονται και πλευρικές ράγες οδήγησης. Πάντα να ζητάτε από επαγγελματίες να τοποθετούν τα ρολά σας, μην το κάνετε μόνοι σας.

Εάν χτίζετε ένα σπίτι από την αρχή, μπορείτε να εγκαταστήσετε την εξωτερική σκίαση σε ένα κουτί κάτω από την πρόσοψη. Κατά την ανακαίνιση και τη μετασκευή σε πλαίσιο ή επένδυση παραθύρου, θα σας ενδιαφέρει πόσο χώρο θα καταλάβει το κουτί πάνω από το παράθυρο.

  • Ένα κουτί για συμβατικά ρολά θα είναι πάντα μεγαλύτερο, επειδή οι πηχάκια στο ρολό καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από το ύφασμα.

  • Ένα κουτί για ρολά αλουμινίου ξεκινά από περίπου 13 × 13 cm για ένα κανονικό παράθυρο σπιτιού.

  • Ένα κουτί για υφαντικές σίτες για γαλλικό παράθυρο είναι 10 × 10 cm.

Εάν θέλετε να ελέγξετε την εξωτερική σκίαση με μια εφαρμογή ή ένα έξυπνο σπίτι, δεν είστε περιορισμένοι από αυτή την άποψη. Οι έξυπνοι κινητήρες μπορούν να εγκατασταθούν και για τους δύο τύπους σκίασης. Ομοίως, μπορείτε να ελέγξετε χειροκίνητα και τους δύο τύπους παραθυρόφυλλων.



Ετυμηγορία: μπορείτε να συνδυάσετε σκίαση


Τα συμβατικά ρολά αλουμινίου μονώνουν καλύτερα τα δωμάτια από τη θερμότητα και τον θόρυβο, είναι πιο στιβαρά και παρέχουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Οι οθόνες, από την άλλη, είναι πιο διακριτικές, πιο κομψές και, το πιο σημαντικό, μπορείς να δεις μέσα από αυτές, ακόμα και όταν είναι κλειστές.


Φυσικά, ο συνδυασμός σκίασης δεν είναι πρόβλημα. Για παράδειγμα, τοποθετήστε συμβατικά ρολά αλουμινίου (ή συσκότισης) σε υπνοδωμάτια όπου θέλετε απόλυτο σκοτάδι για έναν άνετο ύπνο. Στο σαλόνι ή την κουζίνα επιλέξτε οθόνες σε πιο απαλά χρώματα. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν αρχιτέκτονα, ο οποίος θα επιλέξει επίσης τη σκίαση σε σχέση με τον προσανατολισμό του σπιτιού. Από σχεδιαστική άποψη, είναι ιδανικό να επιμείνετε σε ένα είδος σκίασης στη μία πλευρά του σπιτιού.


Πηγή άρθρου: Lukáš Musil

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page