top of page

Εξωτερικές περσίδες ή ρολά; Μάθετε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο λύσεων!

Κατά την επιλογή των μέσων σκίασης εξωτερικού χώρου, είναι πιθανό να διχαστείτε μεταξύ εξωτερικών περσίδων και ρολών. Ποια είναι η διαφορά; Ποιες καταστάσεις απαιτούν εξωτερικές περσίδες και πότε είναι η ώρα να επιλέξετε ρολά; Απαντάμε σε αυτές τις ερωτήσεις σε αυτό το άρθρο...



Οι εξωτερικές περσίδες είναι καλύτερες στη ρύθμιση του φωτός, ενώ τα ρολά είναι καλύτερα στη μόνωση θορύβου!


Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ ρολών και εξωτερικών περσίδων είναι η ικανότητα ρύθμισης του ηλιακού φωτός:


  • Τα πτερύγια των ρολών συνδέονται σταθερά με μια κλειδαριά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γέρνουν. Η ποσότητα φωτός μπορεί να ρυθμιστεί μόνο ανυψώνοντας ή χαμηλώνοντας το ρολό.

  • Οι εξωτερικές περσίδες έχουν ράγες που συνδέονται με φύλλα, που σημαίνει ότι μπορούν να γέρνουν όπως απαιτείται για να ρυθμίσουν το φως στο δωμάτιο. Και όπως τα ρολά, τα εξωτερικά περσίδες μπορούν να ανυψωθούν ή να χαμηλώσουν.


Τα ρολά έχουν το πλεονέκτημα ότι τα slats ταιριάζουν μεταξύ τους τέλεια όταν χαμηλώνουν εντελώς, δημιουργώντας απόλυτο σκοτάδι, το οποίο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο εάν, για παράδειγμα, εργάζεστε νυχτερινές βάρδιες και κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι κατάλληλα για δωμάτια που θέλετε να προστατεύσετε από το φως, όπως υπνοδωμάτια ή τεχνικά δωμάτια. Λόγω της καλής τους ηχομόνωσης, είναι επίσης μια καλή επιλογή για παράθυρα που βλέπουν σε έναν δυνατό δρόμο.


Οι εξωτερικές περσίδες δεν δημιουργούν τέλειο σκοτάδι όταν είναι κλειστές, αν και οι περσίδες με ράγες τύπου Z ή S πλησιάζουν αρκετά τα ρολά. Ωστόσο, η ικανότητά τους να ρυθμίζουν το φως τα καθιστά κατάλληλα για σαλόνια, γενικά κοινωνικά δωμάτια ή παράθυρα με νότιο προσανατολισμό.



Τόσο οι εξωτερικές περσίδες, όσο και τα ρολά είναι ανθεκτικά στον αέρα!


Οι εξωτερικές περσίδες και τα ρολά αντιστέκονται πολύ καλά στον άνεμο και τη βροχή. Για παράδειγμα, οι περσίδες μας αντιστέκονται στους ανέμους με ταχύτητες έως 88 kph. Επιπλέον, μπορούν να εξοπλιστούν με αισθητήρες ανέμου, οι οποίοι μπορούν να καταγράψουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να δώσουν στα τυφλά μια εντολή να αποσύρουν την θήκη.


Ωστόσο, για ορεινές κατοικίες ή σπίτια σε υψηλότερα υψόμετρα που εκτίθενται σε ισχυρότερους ανέμους, συνιστούμε να επιλέξετε περσίδες, οι οποίες μπορούν να αντισταθούν σε πολύ ισχυρές ριπές ανέμου χάρη στη στερέωση τους.



Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι συγκρίσιμη!


Από την άποψη της εσωτερικής ψύξης, και οι δύο τύποι είναι εξίσου αποτελεσματικοί - οι ακτίνες του ήλιου σταματούν ακόμη και πριν μπουν στο εσωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμοκρασία στο σπίτι σας μειώνεται έως και 10 ° C κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χάρη σε αυτό, τόσο οι εξωτερικές περσίδες όσο και τα ρολά θα σας εξοικονομήσουν κόστος A / C.


Και οι δύο τύποι σκίασης λειτουργούν επίσης ως μερική θερμομόνωση, μειώνοντας το κόστος θέρμανσής σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.



Τόσο οι εξωτερικές περσίδες όσο και τα ρολά παρέχουν προστασία της ιδιωτικής ζωής!


Εκτός από τη θωράκιση του σπιτιού από το υπερβολικό φως και τη διατήρησή του, η σκίαση του ήλιου βελτιώνει την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ειδικά εάν το σπίτι σας βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, από τον οποίο θα μπορούσαν να δουν οι ξένοι που περνούν μέσα στο σπίτι σας.


Οι εξωτερικές περσίδες, όταν κατεβαστούν, δημιουργούν μια συνεχή επιφάνεια που είναι αδύνατο να δει κανείς από έξω. Επιπλέον, τα πέφτει που πέφτουν αποτελούν τουλάχιστον ένα βασικό εμπόδιο για διαρρήκτες, μειώνοντας τον κίνδυνο διάρρηξης.


Οι εξωτερικές περσίδες μπορούν επίσης να παρέχουν κάποιο απόρρητο εάν γέρνουν σωστά. Για παράδειγμα, οι περσίδες C-80, C-65 ή F-80 μπορούν να γείρουν με δύο τρόπους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τα ρυθμίσετε σε μια γωνία που καθιστά αδύνατο για κάποιον να δει μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, δεν ενώνονται αρκετά σε μια συνεχή επιφάνεια και κάποιος μπορεί ακόμα να τα σηκώσει για να κοιτάξει μέσα, αν μπορεί να φτάσει στο παράθυρο.



Είναι η πιο δημοφιλής επιλογή όσον αφορά το σχεδιασμό!


Παρόλο που ο σχεδιασμός είναι πάντα υποκειμενικός, οι σημερινοί αρχιτέκτονες τείνουν να επιλέγουν εξωτερικές περσίδες. Οι πλάκες με μεταλλικό σχεδιασμό φαίνονται καλές τόσο σε μοντέρνα όσο και σε ιστορικά κτίρια και διατίθενται σε όλα τα χρώματα του χρωματικού χάρτη RAL και σε διάφορα φινιρίσματα επιφάνειας. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τύποι slat, που σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε, π.χ., το πιο τεχνικό Z-90 για μεγαλύτερα παράθυρα και το πιο ευαίσθητο C-65 για μικρότερα παράθυρα.


Για ρολά, τα υλικά έχουν μεγάλη σημασία. Για παράδειγμα, οι πιο προσιτές πλαστικές παραλλαγές μπορεί να φαίνονται φθηνές και δεν είναι απόλυτες για όλους.


Πηγή άρθρου: Miloslav Matoušek.

0 Σχόλια
bottom of page