top of page

Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κάνετε συσκότιση στα παράθυρά σας;

Ορισμένες περσίδες, κουρτίνες ή ρολά έχουν τόσο μεγάλη σκοτεινή ικανότητα που θα κάνουν το δωμάτιό σας σχεδόν απόλυτα σκοτεινό ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα το εκτιμήσετε εάν θέλετε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή μετά τις νυχτερινές βάρδιες. Εκτός από την ικανότητα συσκότισης, ωστόσο, λάβετε υπόψη και άλλες ιδιότητες σκίασης, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της δυνατότητας ελέγχου του φωτός λόγω φυτών εσωτερικού χώρου.


Η πιο δημοφιλής επιλογή σκίασης είναι οι εσωτερικές περσίδες (οριζόντιες ή κάθετες), υφασμάτινες οθόνες, πτυχωτές περσίδες ή κουρτίνες. Οι απλές κουρτίνες μπορεί να δημιουργούν μια μικρή συσκότιση στο δωμάτιο όταν τραβιούνται, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται με το απόλυτο σκοτάδι. Διάφορες μεμβράνες που προορίζονται για γυαλί, οι οποίες προστατεύουν την ιδιωτική σας ζωή αλλά δεν μπορούν να σκοτεινιάσουν αποτελεσματικά το δωμάτιο, έχουν παρόμοια αποτελέσματα.


Οι εσωτερικές περσίδες συσκότισης και οι κουρτίνες σκουραίνουν το δωμάτιο πολύ αποτελεσματικά, αλλά το ζεσταίνουν επίσης.


Όσον αφορά το σκοτάδι των παραθύρων, τα εσωτερικά ρολά, τα ρωμαϊκά ρολά ή οι κουρτίνες από ύφασμα συσκότισης είναι πολύ πιο αποτελεσματικά. Το ύφασμα συσκότισης είναι εξαιρετικά σκούρο με μηδενική διαπερατότητα φωτός που σχηματίζει ένα αδιαπέραστο φράγμα όταν τραβιέται.


Ωστόσο, εξακολουθούμε να μιλάμε για εσωτερική σκίαση στην οποία λίγο φως διαχέεται στα πλάγια ή από την οροφή. Μπορείτε να το ελαχιστοποιήσετε επιλέγοντας κουρτίνες με επαρκή επικάλυψη και στις δύο πλευρές, ώστε να μπορείτε να καλύψετε ολόκληρο το άνοιγμα του παραθύρου. Ομοίως, μπορείτε να αγοράσετε ρολά με πλευρικές ράγες που ελαχιστοποιούν το φως που διαπερνά τις πλευρές.


Η μεγάλη αδυναμία των εσωτερικών ρολών ή κουρτινών συσκότισης είναι οι θερμικές τους ιδιότητες. Ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όταν ο ήλιος χτυπά στα παράθυρα, το μαύρο ύφασμα γίνεται καλοριφέρ που εκπέμπει θερμότητα στο δωμάτιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε να αγοράσετε ένα σύστημα κλιματισμού σε αυτήν την περίπτωση, ώστε να μην ''τηγανίζεστε'' στο δωμάτιο.


Δυστυχώς, δεν έχετε επίσης τη δυνατότητα να ελέγχετε το φως με κουρτίνες συσκότισης ή ρολά - μπορείτε να τις τραβήξετε μόνο προς τα κάτω ή προς τα πάνω. Αυτό δεν είναι καλό για φυτά εσωτερικού χώρου. Με βάση την εμπειρία μας, παρόμοια σκίαση είναι κατάλληλη, για παράδειγμα, για την κρεβατοκάμαρα όπου κοιμάστε μόνο, αλλά, αντίθετα, ακατάλληλη για κοινά δωμάτια όπως η κουζίνα ή το σαλόνι, όπου περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας και απλά χρειάζεστε περιστασιακά να έχει κάποια σκιά.


Τα ρολά ημέρας και νύχτας κερδίζουν δημοτικότητα επίσης τα τελευταία χρόνια. Αποτελούνται από δύο στρώματα υφάσματος, με κάθε στρώμα να έχει εναλλάξ διαφανείς και μη ημιδιαφανείς λωρίδες πάνω του. Επικαλύπτοντας σταδιακά τις λωρίδες, μπορείτε να ελέγξετε το φως και θα σκουρύνετε το δωμάτιο πιο αποτελεσματικά από, για παράδειγμα, με κλασικές εσωτερικές περσίδες. Από την άλλη πλευρά, τα ρολά ημέρας και νύχτας δεν σκουραίνουν το δωμάτιο τόσο καλά όσο και τα ρολά συσκότισης επειδή τα στρώματα δεν ταιριάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους και λίγο φως διαπερνά μεταξύ τους.


Εξωτερικές περσίδες: σκοτεινιάζουν καλά το δωμάτιο και λειτουργούν ως μονωτικό.


Οι εξωτερικές περσίδες έχουν επίσης πολύ καλές δυνατότητες συσκότισης. Συγκεκριμένα, οι τύποι Z ή S που κλείνουν εντελώς όταν τραβιούνται προς τα κάτω, δηλαδή «κλειδώνουν» για να σχηματίσουν μια λεία επιφάνεια. Παρόλο που υπάρχουν σχισμές στις περσίδες για την ταινία ανύψωσης και τα τυφλά δεν γεμίζουν εντελώς το προφίλ οδηγού, πιθανότατα θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τη σκοτεινότητά τους. Μόλις τραβηχτούν προς τα κάτω, υπάρχει σχεδόν πλήρες σκοτάδι στο δωμάτιο.


Επιπλέον, υπάρχουν ειδικές εξωτερικές περσίδες συσκότισης στην αγορά που έχουν ανοίγματα στα πηχάκια σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται το φως που διαπερνά μέσα τους.


Σε σύγκριση με τις εσωτερικές περσίδες ή τις κουρτίνες, οι εξωτερικές περσίδες επιτρέπουν πολύ πιο ευέλικτο έλεγχο του φωτός, όταν γέρνοντας τα πηχάκια μπορείτε να δημιουργήσετε οτιδήποτε, από πλήρες φως έως σχεδόν απόλυτο σκοτάδι στο δωμάτιο. Λειτουργούν επίσης ως θερμομονωτικό που εκτρέπει το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που χτυπά στο παράθυρο και δεν το αφήνει καθόλου στο σπίτι. Επιπλέον, τα δοκιμάσαμε και διαπιστώσαμε ότι έχουν επίσης πολύ καλές ηχομονωτικές ιδιότητες.


Πώς οι εξωτερικές περσίδες μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία στο δωμάτιο;

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι εξωτερικές περσίδες αντιπροσωπεύουν έναν λογικό συμβιβασμό μεταξύ της ποσότητας συσκότισης και της δυνατότητας ελέγχου του φωτός. Αντίθετα, το μειονέκτημα των εξωτερικών περσίδων είναι η υψηλότερη τιμή τους και η αναγκαιότητα να τα τραβήξουμε σε ισχυρό άνεμο ή έντονη βροχή.


Εξωτερικά ρολά: μεγάλη μεταβλητότητα στο σκούρο χάρη στα υφάσματα.


Τα εξωτερικά ρολά χωρίζονται σε κλασικά εξωτερικά ρολά από αλουμίνιο και εξωτερικές οθόνες υφασμάτων.


Τα ρολά αλουμινίου έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τις εξωτερικές περσίδες που περιγράφηκαν παραπάνω, με τη μόνη διαφορά ότι δεν επιτρέπουν έναν τέτοιο ευέλικτο έλεγχο φωτός. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα τραβήξετε πάνω ή κάτω. Καθώς αποτελούνται από ένα ομαλό μέρος, παρέχουν μια ακόμη καλύτερη εντύπωση σκότους. Παρ 'όλα αυτά, η διαφορά σε σύγκριση με τις εξωτερικές περσίδες (και, ειδικότερα, με τις πλάκες Z ή S) είναι ελάχιστη.


Η ικανότητα συσκότισης των οθονών καθορίζεται από το ύφασμα από το οποίο κατασκευάζονται. Υπάρχουν υφάσματα ημιδιαφανή, ελαφρώς σκούρα ή εντελώς σκούρα. Τα υφάσματα που παρέχουν την πιο αποτελεσματική σκούρα και 0% διαπερατότητα φωτός ονομάζονται υφάσματα συσκότισης, όπως και στην περίπτωση εσωτερικής σκίασης.


Πηγή άρθρου: Adéla Hlavinková.

0 Σχόλια
bottom of page