top of page

Πώς να επιλέξετε σκίαση για παθητικά και χαμηλής ενέργειας σπίτια!

Μαζί με άλλες ενεργειακές τροποποιήσεις, η σκίαση εξασφαλίζει σταθερή ποσότητα φωτός και θερμότητας στο εσωτερικό καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, εξοικονομείτε κόστος ενέργειας και το σπίτι σας θα είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Διαβάστε πώς να επιλέξετε σκίαση για το παθητικό σπίτι σας.


Τα παθητικά και χαμηλής ενέργειας σπίτια διαφέρουν από τα κοινά κτίρια με χαμηλή ή μηδενική κατανάλωση ενέργειας και σταθερή εσωτερική θερμοκρασία καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.


Τα περισσότερα παθητικά σπίτια έχουν σχήμα μπλοκ, με τη μεγαλύτερη πλευρά τους με τη μεγαλύτερη επιφάνεια παραθύρου να δείχνει προς τα νότια, νοτιοδυτικά ή νοτιοανατολικά. Τα σπίτια έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια από τη θερμική ακτινοβολία. Αυτό είναι υπέροχο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς δεν χρειάζεται να θερμαίνετε το εσωτερικό, αλλά προκαλεί υπερθέρμανση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Η νότια πλευρά ενός παθητικού ή χαμηλού ενεργειακού σπιτιού έχει συνήθως κατοικήσιμα δωμάτια σε αυτό, ενώ η βόρεια (πιο δροσερή) πλευρά έχει μπάνια, τουαλέτες και ντουλάπες. Περιοχές όπως γκαράζ και ωδεία χωρίζονται από το σπίτι για την αποφυγή περιττών διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.


Αρχιτεκτονικά στοιχεία: πάντα μόνο μερική σκίαση σπιτιού


Τα παράθυρα χωρίς σκίαση αφήνουν περίπου το 64% της ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό. Τα αντικείμενα στο εσωτερικό απορροφούν τις ακτίνες και συνεχίζουν να εκπέμπουν συνεχώς θερμότητα, η οποία θερμαίνει το εσωτερικό. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση βασικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπως:


  • μεγαλύτερη επικάλυψη οροφής,

  • πέργκολες με γαλλικά παράθυρα,


Αυτά τα στοιχεία δεν παρέχουν προστασία 100% για τα παράθυρα. Για να διατηρήσετε μια ευχάριστη θερμοκρασία το καλοκαίρι, συνδυάστε την με εξωτερική σκίαση - εγκαταστήστε εξωτερικές περσίδες, ρολά ή περσίδες στα παράθυρα και τέντες για μπαλκόνια και βεράντες.


Εξωτερική σκίαση: συνδυάστε με αισθητήρες ήλιου και εγκαταστήστε σε προσόψεις!

Οι εξωτερικές περσίδες είναι ο ιδανικός τρόπος για τη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας το καλοκαίρι έως και 10 ° C και τη δημιουργία σχεδόν απόλυτου σκοταδιού. Προτείνουμε την εγκατάστασή τους σε ISO-KASTL, τα οποία έχουν κρυμμένα και τα στοιχεία πακέτου και οδηγού εντός του σοβά του σπιτιού.


Οποιεσδήποτε περσίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ακριβή έλεγχο της ποσότητας και της κατεύθυνσης του φωτός που θέλετε να αφήσετε στο εσωτερικό, κάτι που δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί με ρολά ή τέντες - τα ρολά μπορούν είτε να πέσουν εντελώς είτε μερικώς .


Όλες οι λύσεις μπορούν να συνδεθούν με έξυπνα οικιακά χειριστήρια και να ελέγχονται χρησιμοποιώντας αισθητήρες. Όταν ο αισθητήρας ανιχνεύει τις ακτίνες του ήλιου, σηματοδοτεί τον κινητήρα να προστατεύει τα παράθυρα. Παρομοίως, μπορεί να αποσύρει το blind για να αφήσει περισσότερο φως. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζετε μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία και εξοικονομείτε κόστος θέρμανσης / ψύξης.



Πηγή άρθρου: Lukáš Musil.


0 Σχόλια
bottom of page